|
Bedenk vooraf wat je wil, een hond voor gezelschap of voor sport, één met jachtbloed, waker, schoonheid, obedience, binnen of buiten slapen enz. informeer je grondig voor de aankoop en praat met verschillende fokkers.
Koop nooit een pup jonger dan 7 weken.
Je koopt geen herder om dan te klagen dat hij je bewaakt, zelfs tegen jouw beste vrienden, of je koopt ook geen grote hond om achteraf te klagen dat hij zoveel geld kost aan voer.
Bedenk dat elke hond niet jachtgericht of kindvriendelijk geboren wordt.
Elk dier, ook de mens heeft lustgevoelens. -Sex : Reu eet niet. Lustgevoelens primeren. -Voer: Elk dier kun je iets aanleren of lokken met voer -Warmte genegenheid. Voordeel voor de mens is dat hij kan simuleren en uitlokken, een dier kan dit niet. Je kan je huisdier lustgevoelens geven met voer en warmte. Hoe groter het lustgevoel op een bepaald moment, hoe groter de kans op een juist of beter gedrag.
Als je hond zit of iets doet wat je wel apprecieert, laat het dan ook horen en beloon met een lievelingssnoepje.
Nooit iets toelaten dat hij op volwassen leeftijd ook niet mag.
Schreeuwen tegen je hond heeft geen enkele zin. Bedenk dat een hond gemiddeld 17 maal beter hoort dan wij.
Nooit hondje straffen of troosten als het bang is of schrikt, negeren is het beste anders wordt het alleen maar angstiger.
Betast je pup dagelijks en borstel hem zachtjes, dat voorkomt later verzorgingsproblemen. Laat het ook door vreemde mensen doen.
Nooit toestaan dat de hond bepaalt wanneer een handeling afgelopen is. Als bijvoorbeeld je hond wegloopt tijdens het borstelen, hij heeft er genoeg van, dan roep je hem onmiddelijk terug en je maakt het borstelen af (al zijn het maar twee streken). Dan belonen met wat lekkers.
Let op als je toch straft, sommige hondjes zijn zo onder de indruk dat ze op hun rug gaan liggen, stop direkt met straffen, hij kan niet meer doen.
Sommige honden plassen uit blijdschap als je thuis komt of als er bezoek komt. Andere uit allerlei emotionele reacties. Straf niet, het zijn deemoedplasjes, negeer je hond tot hij zijn emoties de baas is .
Waarom heeft een pup zo'n scherpe tandjes ? Daarmee ondervindt hij wat er wel of niet op reageert als hij het uitprobeert.
Nooit iets geven aan tafel, slechte gewoonte (bedelen). Dit is vervelend op verplaatsing.
Op de zetel ofwel nooit, ofwel altijd toegelaten. Ook met vuile poten, ook als er bezoek is. Bezoekers zijn voor elke hond indringers. Zorg dat hij het leuk vindt.
Voer geven als je zelf hebt gegeten (vanaf 4maanden) de « wolvenleider » eet ook eerst zelf.
Puppyvoer geven tot 9 maanden (klein ras) of tot 18 maanden ( groot ras). Bespreek de keuze van het voer met je dierenarts. Droge voeding is over het algemeen zeer goed en gemakkelijk ( ook om mee te nemen op reis) en vooral gezond voor het GEBIT.
Geef je hondje een vast slaapplaatsje in huis en leer het daar te blijven op jouw bevel (oefenen). Flink belonen.
Je komt binnen en hij heeft iets stuk gemaakt, NIET STRAFFEN, je hond is wel onder de indruk van jouw boos zijn, maar weet echt niet waarover het gaat. Zo maak je enkel zijn vertrouwen in de mens stuk, hij was zo blij en krijgt dan op zijn duvel !
De hond bijt dingen kapot, blaft of plast als hij alleen is. Dit is uit schrik omdat jij, zijn grote leider, zijn beste vriend, zijn alles, weg was. ( in de natuur blijft een roedel samen, een achtergelatene is steeds in gevaar, je hond blijft denken als een wolf).
Leer je hondje alleen blijven met korte periodes, of steek hem in een bench met een lekkere knook of amusant voorwerp, dat is ook trainen.
Nooit reageren als hij blaft of piept of jankt of zeurt of krabt of wat dan ook. Zelfs al ben je boos, hij heeft gewonnen, hij kreeg aandacht, positief of negatief, hij had aandacht ! Wacht tot hij braaf of stil is en reageer dan. Steeds volhouden, wees daarin zeer consequent.
Nooit kloppen of slaan, dat doen honden toch ook niet bij elkaar. Het baasje is in zijn ogen ook een hond (de leiderhond).
Spreek met elkaar af om steeds dezelfde woordjes te gebruiken. Dus liggen of zit, of nestje. Het is al moeilijk genoeg voor het jonge diertje, dus geen zinnen zoals :« ga eens op je poep zitten « of « wil je wel eens luisteren » wees duidelijk en zeg ZIT of LIGGEN of NESTJE beloon dan overduidelijk en jubel, klop eens in handen, lach of geef een stukje vlees.
Een hond knaagt altijd graag maar vooral vanaf zijn 4 maanden tot 10 maanden. Dan wisselen zijn tandjes. Geef veel knaagbeentjes ( goedkoper dan je tafelpoot), zie je hem knagen aan een verboden voorwerp, lok hem weg, geef een knook of bot om te ruilen en beloon hem dan voor het betere gedrag. Niet straffen.
Spelen zoveel je wil, maar jij moet winnen. Het huis mag vol speeltjes liggen, maar als je de hond laat trekken aan een lapje ofzo, help hem te lossen en zeg dan los, leg het speeltje weg, nooit laten houden anders denkt hij dat hij de baas mag zijn. Veel spelen is leuk en maakt de binding groter.
Een hondje is zindelijk op 5 à 6 maanden ! ! ! Niet voor een hele dag . Sommige rassen zijn vlugger dan andere, sommige terriers zijn niet zo vlug zindelijk. Volhouden en steeds belonen. Voor het eten, na het eten, voor het slapen, na het slapen, voor het spelen, na het spelen, buiten zetten. Steeds flink belonen en liefst op de zelfde plaats zetten en NOOIT straffen . Hij weet niet beter. Zie je het gebeuren dan zeg je gewoon NEE, niet boos zijn maar het hondje buitenzetten op zijn plasplaats. Heb je het niet zien gebeuren, ruim het gewoon op. Jij moet beter opletten. oefening bij het moeilijk zindelijk krijgen van een pup
Telkens je hond zijn behoefte in huis heeft gedaan, neem je een opgerolde krant en sla je zo hard als je kan op je eigen hoofd, terwijl je de tekst opzegt "ik had beter moeten opletten"!
Pak je hond niet te vlug op als je een andere hond ziet, hij zal dan denken dat andere honden gevaarlijk zijn en de kans is groot dat hij later gaat aanvallen uit schrik. Maak hem liever los en laat hem spelen met sociale honden (vraag het aan de eigenaar). De kans op vechten is dan eender klein. Aangelijnde honden grollen het vlugst en het meest. Als je denkt dat ze gaan vechten, loop dan ieder een kant uit en je zal zien, er gebeurt niets dan een beetje rumoer en gegrom, ( uitgezonderd bij asociale honden). Roep nooit, hij hoort je dan toch niet, hij denkt dan dat je hem aanmoedigt en het wordt nog erger. Steek je handen er zeker niet tussen..
Laat je hondje veel spelen met andere betrouwbare honden. Ga naar een goede hondenschool of lees eens enkele recente hondenboeken.( bibliotheek ?)
Mensen leren hun pup zindelijk zijn vanaf de eerste dag omdat ze een onzindelijke hond vies vinden. Maar hij mag wel trekken aan de lijn want hij is toch nog zo klein en hij moet al zoveel leren, dus dat mag nu even, later mag hij het niet meer??? Hij begrijpt de wereld niet meer.
Graaft je hond veel in de tuin? Leer hem graven op een vaste plaats en leg er speeltjes of knoken in. Meestal graven honden uit verveling, vooral energieke honden zoals de terrier. Dit is moeilijk af te leren, juist zoals je een herder het hoeden moeilijk kan afleren of een jachthond achter wild aan te gaan of zoals een waakhond het niet kan laten te waken. Ze doen dat omdat het in hun genen zit.
Heel nuttig is om het woord NEE of Foei te gebruiken als de hond iets doet of wil doen dat niet mag. Maar hierop moet je eerst trainen. Leg een koekje in je hand en zeg " pak maar " , dan zeg je "NEE" en je sluit je hand bliksemsnel. Je legt iets op de grond, bv. een sok. Zeg "Nee" en zet direkt je voet er op. Steeds belonen en vooral veel oefenen, dan kent hij het woord nee of foei vlugger en hij weet dan ook dat hij een superbeloning krijgt als hij luistert en stopt met het ongewenst gedrag.
Ook honden kunnen wagenziek worden. Als je ervoor zorgt dat je hond de auto leuk vindt in plaats van eng, ben je al half geholpen. Je doet dit als volgt: de eerste week vele malen per dag in de stilstaande wagen leuke spelletjes spelen(trekspelletje). Desnoods 2 weken. Volgende stap: wagen starten (door andere persoon,NIET RIJDEN) blijven spelen NIET TROOSTEN als de hond reageert op het starten. Dit weer een volle week volhouden, vele malen per dag. Vervolgens korte afstandjes rijden al spelend, NOOIT TROOSTEN reageer zelf ook niet , blijf spelen met zijn favoriete speeltje of knaagbeen die je hond alleen maar in de auto krijgt. Moet je toch ver rijden, geef dan een middeltje tegen wagenziekte.
Goed gedrag steeds belonen met een braaf of goed of flink of wat dan ook als je het maar meent. Slecht gedrag negeren en afleiden tot juist gedrag. Hoe denk je dat men een dolfijn leert om uit het water een vis te vangen in de lucht tegen zijn natuur in?
Een pup mag niet binnen plassen of stuk bijten, dat wordt consequent afgeleerd. Maar het trekken aan de leiband dat mag wel ! Later als het al een gewoonte geworden is, gaat men het afleren, dat lukt wel, maar met veel moeite.
Wat je wel kan doen is zijn aandacht trekken en positief gedrag belonen . Dus als je pup trekt, stop dan met stappen en lok hem terug naar jou.( met grotere of oudere honden verander je plots van richting). De hond krijgt aandacht voor jou. Dat moet je belonen.
Je kan ook hulpmiddeltjes gebruiken zoals een snoepje in de hand(liefst vlees), of een piepertje of balletje. Zoek zelf uit waar je hond verzot op is en gebruik het om juist gedrag uit te lokken. Doe dit altijd en overal, dan krijg je later een vrolijke hond die enkel aandacht heeft voor zijn leuke baas en niet bezig is met zijn omgeving.
Wees altijd consequent en vrolijk en je hebt een kameraad voor het leven.
Een goede Hondenschool is vooral nuttig voor socialisatie, vooral jonger dan zes maanden is de puppyklas een aanrader. Liefst vanaf 8 weken al.
Hondenschool heeft vooral nut als je hondensport wil doen en als je hond het graag doet. Het is vooral aan te raden als je een probleem hebt. Voelt de hondenschool niet goed aan, ga er dan weg. Blijf niet omdat je toch betaald hebt of omdat je er iemand kent, er zijn nog scholen of STOP er mee.
Let op, er zijn hondenscholen die je niet kunnen helpen met je probleem. Die doen alsof, maar in feite loop je er maar bij om de hoop te vergroten. Zij kunnen wel met werkwillige honden werken en dat is voor hun imago heel goed. Ze halen prijzen bij wedstrijden en doen het goed op demonstraties. Maar daarom is het nog geen goede hondenschool die jou helpt.
Waarom geen slipketting? Omdat weinig mensen die op de juiste manier kunnen hanteren. Er is ook geen gebruiksaanwijzing bij (zou moeten) . Een slipketting dient om te corrigeren dwz. OP HET JUISTE MOMENT een flits, zoals een zweepslag te geven, anders heeft dit systeem geen nut en is het treiteren. De honden krijgen er enkel een gespierde nek van. Kijk maar eens rond in je buurt, hoeveel honden zie je niet met een slipketting die toch nog trekken. Meestal zijn het slechte komers en uithalers. In de hondenschool lopen ze wèl netjes aan de leiband. Vele hondenscholen blijven het systeem gebruiken omdat ze op het oefenplein resultaat zien. Ze staan er echter niet bij stil dat het niet komt door de correcties maar wel door de hondenbazen die zich daar consequent gedragen. De hond weet ook maar al te goed dan hij op school is. Dikwijls krijgt een hond een ruk met de slipketting op het verkeerde moment, de hond dacht juist aan een beter gedrag en « ruk » verkeerd. Het moet « flits « zijn op het juiste ogenblik. Er zijn natuurlijk ook honden die netjes meelopen met een slipketting, maar die kunnen ook even netjes meelopen zonder, omdat de hondenbaas het trekken nooit heeft toegelaten en heel consequent geweest is.
Je kan ook een Gentle-Leader aandoen ( dit is zoiets als een paarden halster). Daar mag je nooit aan rukken(halshernia). Een nadeel is dat de honden het niet graag dragen. Je moet dit langzaamaan trainen. Eerst 1 seconde, belonen en dan opbouwen tot 1 minuutje, dan eens een keer aanlaten terwijl hij zijn eten krijgt of een spelletje speelt met jou. Nooit uitdoen als hij het wil ! Uitdoen als hij er geen aandacht aan schenkt . Dan pas aan de leiband en ermee naar buiten als hij het niet erg meer vindt.
Komen: het grootste probleem dat er is. Je leert het thuis aan en zegt steeds hetzelfde woordje, bijvoorbeeld "Kom" of "Hier" . Je lokt hem en geeft dan een snoepje terwijl je jubelt. Oefen dit veel, vooral thuis. Maak het dan moeilijker, verstop je achter de deur, blijf belonen. Ga er mee buiten waar weinig afleiding is, maak hem los en roep direct "hier". Beloon zoals thuis. Komt er toch iets aan en hij komt niet: wees nooit boos, roep niet maar loop de andere richting uit, verstop je zelfs achter een boom ofzo en laat hem eieren kiezen voor zijn geld. Gegarandeerd, hij komt naar jou terug en dan beloon je hem weer. Nooit straffen. Wees alfaleider: loop weg van hem, hij volgt jou. Wat je niet mag doen is, stilstaan met je jonge hond als hij los is want dan leer je hem dat hij niet op jou moet letten, maar op zijn omgeving en dan krijg je problemen. Wandel door zodat hij steeds waakzaam moet blijven om naar jou te kijken. Dat voorkomt later het "kom" probleem. Als je wil stilstaan, roep hem dan bij jou en maak hem vast. Later als hij het bevel "blijf" heel goed kent, roep je hem bij je en laat hem zitten of liggen met het bevel "blijf" Kan hij het niet, haak hem vast, laat hem niet in de fout gaan.
Waarom loopt een hond achter joggers en fietsers ? Hij jaagt achter alles dat beweegt. Stopt de jogger of fietser, dan jaagt de hond ook niet meer. Vele honden halen ook uit naar fietsers. Waarom? Omdat ze winnen. Dit wil zeggen dat ze zich groter en sterker voelen wanneer ze zijn aangelijnd dan wanneer ze los zijn. Ze kijken naar de aankomende fietser. Ze grommen, ze blaffen, ze willen bijten. De fietser rijdt voorbij en verdwijnt. De hond denkt:" hij is bang van mij". Dus hij heeft gewonnen en de volgende maal doet hij het weer. Wat je er aan kan doen is niet de hond straffen, want dan kan dit gedrag nog erger worden. Neen, je leidt de hond op voorhand af met aandacht voor jou. Daarom zijn aandachtsoefeningetjes zo belangrijk. Hoe meer aandacht voor jou, hoe groter de beloning.
Apporteren is iets terugbrengen op jouw bevel. Steeds belonen. Zelfs al heeft hij iets vast dat niet mag , NOOIT STRAFFEN . Negeer en geef hem iets anders in ruil en ZORG dat hij het verkeerde object niet meer kan wegnemen. Zo gauw hij iets beetpakt wat toegelaten is, zeg jij diezelfde seconde "VAST". Zo leert hij de betekenis van het woord, niet als hij het al vast heeft ! Zeg nooit LOS als hij het speeltje nog vast heeft, of als hij er mee wegloopt. Zeg LOS op het moment dat hij het voorwerp lost ! Anders denkt hij dat trekken of weglopen "los" betekent !
Loop nooit achter je hond aan, hij vindt het prettig en denkt dat hij de baas is of mag zijn. Je kan toch nooit zo hard of zo lang lopen als een hond, dus je verliest altijd. Als hij niet komt, negeer hem, draai je om en begin te spelen met één of ander speeltje of met zijn pieper en doe alsof dat het allerbeste ter wereld is. Hij zal vlug terug bij jou zijn. Wees nooit boos of je krijgt zeker een "KOM " probleem.
Bij het aanleren van onderandere "zit", gebruik steeds hetzelfde gebaar van je arm of hand. Dit is handig om te gebruiken vanop een afstand of wanneer de hond je niet kan horen.
Beter één keer meer naar de dierenarts dan te laat.
Ga niet naar uw hond toe om hem te aaien, maar roep hem daarvoor bij u(dus ga ook niet naar zijn mand om hem lief te aaien)
Laat uw hond iets doen voor wat aandacht of lekkers. Breng hem eerst tot zit, of laat hem iets apporteren.
Negeer opdringerig, aandachtvragend gedrag. Kijk de andere kant op. Speel voor 'paal'. Of verlaat de ruimte.
Laat uw hond werken voor de kost. Verstop ( een gedeelte) van zijn maaltijd en laat hem dat zelf opzoeken.
Verander je van voer of van merk, meng het met beetjes verdeelt over 7 à 10 dagen anders krijgt je hond diarree.
Verveling is het ergste dat je een hond kan aandoen, geef hem veel afleiding dat voorkomt slecht gedrag , er is zoveel in de handel nu vb. gevulde Kong of activity bal. Leer hem kunstjes met de Clicker!!
Indien je problemen verwacht met je hond bij een onderzoek door de dierenarts, train dan vooraf met een muilband. 1 seconde aandoen beloon, dan 1 minuutje beloon, niet afdoen als hij het wil, doe hem af als hij er even niet aan denkt . Dit moet je trainen op alle plaatsen, niet alleen in je keuken maar ook op verplaatsing. Blijf het trainen , als het noodzaak wordt, dan is je hond er niet door gestresseerd !
Vroeger zei men dat je steeds aan de hond of zijn eetpotje moest kunnen terwijl hij at. Dat is achterhaald. Zou jij het tolereren dat je een bord met lekker eten krijgt dat iemand terug komt wegnemen ? Nee. Je hond dus ook niet. Maar heb je kindjes in de buurt dan kun je dat ook inoefenen: terwijl je hond eet zeg je zijn naam en je werpt er een stukje lekkers bij. Dan vindt hij het niet erg, in tegendeel, hij zal het dan goed vinden als kinderen of bezoekers in de buurt komen van zijn eetpot. . Geen enkele hond begrijpt mensentaal, alles moet je trainen, zowel de betekenis van het woord Braaf als Zit of Nest enz.
Opletten als je « voedsel weigeren » traint, overdrijf niet. Sommige honden doen het zo goed dat ze ook weigeren als er iets met hun baasje is en ze moeten naar familie of pension.
Hou je hond (+20kg.) rustig na zijn eten, anders bestaat er een kans op maagtorsie.
Hij kan niet doordenken of iets organiseren « ik ga straks eens lekker blaffen naar de buren ».
Voorbeeld: een hond springt op bed, wil er niet af en laat zijn tanden zien. Wat deed men vroeger ? Men gaf hem slaag, met als gevolg dat hij ofwel vals werd ofwel bang. Wat doe je nu: zorg dat hij niet op bed kan of leer hem op jouw bevel op het bed springen (beloning) en er terug af te springen (beloning). Als hij het mag doen is de leut eraf om zijn baas te domineren.
De rollen omdraaien is dikwijls een goed middel om ongewenst gedrag af te leren. |
|