|
Spelen met je hond is een uitstekende manier om te bouwen aan een goede relatie met je huisdier. Met spelen vang je meerdere vliegen in één klap. De hond is actief in de weer met iets wat hij leuk vindt om te doen en is één en al aandacht voor de baas, die als middelpunt van het spel fungeert. Spel kan bovendien dienen ter introductie of als beloning van gehoorzaamheidsoefeningen of andere "werkvormen", zoals behendigheid.
Het is een beetje afhankelijk van de hond in kwestie welke spelletjes hij het leukst vindt. Meestal zijn dat spelletjes die aansluiten bij zijn natuurlijke instincten: ergens hard achter aan hollen en de 'prooi' bespringen. Er trots mee rondlopen is jets wat bijna alle honden graag doen. Jonge pups demonstreren dat al vaak door allerlei voorwerpen in de bek te nemen en die rond te sjouwen met zo'n blik van kijk 's hoe knap ik ben". Vaak zijn dat voorwerpen die we liever niet ten gronde zien gaan aan de bijtgrage, scherpe puppietandjes. Roep op het moment dat de pup met één van uw mooiste schoenen komt aanzetten echter niet vol ontzetting en ergernis: "Foei, mag niet!". Lok bet hondje liever bij u, pak de schoen dankbaar aan, ruil hem desnoods voor iets llekkers en beloon de hond uitbundig voor zijn goede daad.
Op deze wijze wordt een basis gelegd voor allerlei "brengspelletjes" en ook voor het officièle apporteren, dat later één van de meest dankbare bezigheden voor baas en hond is. Zou u de hond op zo'n moment de schrik op het lijf jagen, dan leert hij vooral dat hij moet afblijven van voorwerpen die u in de hand hebt genomen, laat staan dat hij het straks~ nog aandurft om voorwerpen bij de baas in te leveren, want onderscheid maken tussen bijvoorheeld een schoen en een apporteerblok kan de bond niet.
We kunnen die zoek-, breng- en apporteerlust heel gemakkelijk stimuleren en in goede banen leiden door bijvoorheeld een bal als prooi te introduceren, die weg te gooien en de hond er achter aan te laten gaan. Zoek een bal uit die veilig is in het gebruik (bijvoorbeeld een stevige tennisbal), waar geen stukken af gebeten kunnen worden en die niet per ongeluk door de hond kan worden ingeslikt. Gooi de bal een eindje weg en laat hem keurig ophalen en terugbrengen. Probeer te voorkomen dat hij ermee aan de haal gaat door de hond enthousiast bij u te roepen en eventueel snel een paar passen achteruit te doen om hem ook de laatste paar meter te laten overbruggen. Ruil de bal zonodig weer voor een brokje. Het opnieuw weggooien van de bal vormt trouwens voor veel honden voldoende stimulans en beloning om de bal keer op keer terug aan de baas te geven.
Dergelijke "breng-spelletjes" kunnen ook met andere voorwerpen gedaan worden. Bijvoorbeeld een oude sok met een knoop erin,een handschoen, een sleutelbos etc, zolang het door de hond maar gemakkelijk in de bek kan worden genomen. Gooi liever geen takken. Vaak zitten er scherpe punten aan, waaraan de hond zich kan bezeren als hij een keer in zijn enthousiasme wat ongelukkig bovenop de tak springt. Of hij bijt en misschien splinters af die ingeslikt worden en voor allerlei ellende kunnen zorgen.
ZOEK !
We kunnen afwisseling in het spel brengen door de bal soms in hoog gras en tussen struiken te verbergen. Bind de hond dan even met zijn riem ergens aan vast of geef het commando "Zit en blijf" als hij dat kan. Laat de hond zien wat u in de hand houdt om hem lekker te maken. Laat hem ook zien waar het "spoor" begint. Loop dezelfde weg weer terug en stuur de hond er vervolgens achteraan. Hij moet dan ook nog zijn neus gebruiken om de bal terug te vinden en dat is iets wat alle honden niet alleen van nature kunnen, maar ook schitterend vinden om te doen. Laat de bal altijd weer keurig inleveren, want als de hond er zelf mee aan de gang mag, zal de bal al snel zijn magische aantrekkingskracht verliezen.
Met mensen kun je verstoppertje spelen. Laat bijvoorbeeld tijdens de wandeling, als de hond even niet oplet, één van de gezinsleden snel achter een boom gaan staan of zich tussen de struiken verbergen, loop nog een eindje door en roep dan verbaasd "Waar is-ie nou? Zoek!"
Je bent dan niet alleen bezig met een leuk spelletje, maar de hond leert bovendien dat hij de baas goed in de gaten moet houden, want daar zijn allerlei leuke dingen te beleven. Zo voorkom je dat de hond tijdens de wandeling zijn eigen gang gaat en aandacht krijgt voor andere, ongewenste zaken, zoals bijvoorbeeld het achterna jagen van joggers of ruiters. Zo wordt het spelen met de baas een belangrijk wapen in de strijd tegen ongewenst gedrag, omdat je er de hond mee kunt afleiden op het moment dat hij anders misschien iets vervelends zou doen.
HINDERNISSEN
Tijdens de wandeling doen zich meestal ook wel mogelijkheden voor om op heel simpele wijze aan behendigheid te doen. Laat de hond over omgevallen boomstammen of een lage heg springen, stuur hem onder een bank door, laat hem over een muurtje lopen. Gebruik de bal weer als stimulans. Gooi hem over de boomstam heen, onder de bank door en houd hem verleidelijk vlak voor de neus van de hond als hij over het muurtje moet lopen. Uitlaten wordt op deze manier niet alleen een feest voor de hond, maar en wordt spelenderwijs gebouwd |
|