Veel gestelde vragen
https://www.newfoundlander.eu/honmetkluif4.gif
Vraag:


Kan ik mijn hond meenemen naar Frankrijk op vakantie in de auto en waar moet in op letten?

Antwoord:



De hond moet gewend zijn aan auto rijden, dus het is raadzaam dit te oefenen door de hond regelmatig in de auto mee te nemen.
Tijdens de rit regelmatig stoppen om hem te laten plassen en te laten drinken. Zijn eigen drinkbak meenemen stimuleert het drinken evenals wat eigen (droog)voer. Een fles (kraan)water bij je hebben kan makkelijk zijn.
Als de hond erg veel last heeft van wagenziekte zijn er tabletjes te halen bij uw dierenarts. Dan de hond niet achter het stuur zetten, want het kan zijn rijvaardigheid beinvloeden.



Vraag:


Wat is nu het verschil tussen een asiel en pension?

Antwoord:


Een asiel vangt honden en katten op die ¨afgestaan¨ zijn of gevonden dieren. Die hebben geen eigenaar meer en daar wordt een nieuw baasje of huis voor gezocht.

Een pension is meer een tijdelijk vakantieadres voor dieren, waarvan de baas op vakantie is. Als je je hond of kat naar het pension wilt brengen, moet deze geënt zijn en een vaccinatieboekje hebben.

Veel asiels maken in de vakantietijd ruimte voor pensiondieren omdat deze dieren wat geld in het laatje brengen.


Bijzonderheden:
Ik ga naar Frankrijk met vakantie. Nu heb ik geruchten gehoord dat ik mijn hond niet mee naar Frankrijk mag nemen. Klopt dit? Of zijn er andere maatregelen die ik moet nemen buiten vaccinaties en een gezondheidsverklaring.


Antwoord:


U bent voldoende voorbereid om met de hond naar Frankrijk te gaan, mits deze tegen rabiës (hondsdolheid) is ingeënt minimaal een maand voor vertrek naar Frankrijk. Verder is het aan te raden de cocktailenting te herhalen enkele maanden voor vertrek, zodat uw hond optimaal beschermd is tegen o.a. ziekte van Weil en Parvo. Voor de hond kunt u overwegen iets mee te nemen tegen teken, bv. een vlooien/tekenband of behandelen met b.v. Frontline spray (te verkrijgen bij uw dierenarts).


Houd uw hoofd en de hond koel

Niet zweten

Honden hebben snel last van de warmte. Ze kunnen niet zweten zoals wij mensen. Honden raken hun overtollige warmte kwijt door snel te ademen (panting= hijgen), waardoor water verdampt met de (uit)ademingslucht. Honden zweten ook via hun voetzolen. Te veel zon of warme omgeving kan bij een hond coma en de dood veroorzaken. Honden zijn extra gevoelig voor oververhitting bij rennen op warm asfalt. Ook kan er blaarvorming aan de poten optreden. Rennen naast de fiets of spelen met stokken moet bij hoge temperaturen vermeden worden.

Hond en auto in de zon

Een stilstaande auto wordt in de zon zeer snel heet, vaak tot 50 graden, ook al staan de ramen enigszins open. Laat nooit de hond achter in de auto bij warm weer. Als het niet anders kan auto in de schaduw, onder bomen of in de carport. Ramen tegen elkaar open zetten en niet te lang wegblijven. Als je een oververhitte hond in de auto aantreft, hond eruit, overgieten met koud water (of alcohol/spiritus) eventueel met een natte doek overdekken (let op onderkoeling).

Tips bij heet weer:


letten op schaduw voor uw hond (op stand etc)
niet/ niet te lang in de auto
niet te veel activiteiten: geen stokken gooien/fietsen etc.
altijd vers/fris drinkwater ter beschikking
let op kwaliteit zwemwater in verband met botulisme (bij dode watervogels de hond niet laten zwemmen)
Jaarlijkse vaccinaties nog op orde? Vooral ziekte ziekte van Weil is belangrijk bij zwemmende honden. Deze ziekte wordt via ratten overgebracht en geeft ernstige lever- en nierbeschadiging.




Bijzonderheden:
Wat doet een tekenbeet precies. Hoe kun je ze het beste verwijderen en wat gebeurt er als je ze laat zitten?


Antwoord:


Een tekenbeet zou je kunnen vergelijken met een muggenbeet. Het doel van het dier is om bloed op te zuigen. Als de teek voldoende bloed heeft opgezogen (meestal na enkele dagen), laat deze los, valt op de grond, en rent zo hard mogelijk naar een veilig plekje. Daar vervelt hij, of legt eieren als hij al een paar keer verveld is. Dit gebeurt dus ook als je een teek laat zitten.

Van teken is echter bekend dat ze ziekten over kunnen brengen, en het is goed om ze te verwijderen. Met een speciale tekentang (bij dierenarts of dierenspeciaalzaak te koop) kunt u de teek verwijderen. Zet de tang op de kop van de teek. Maak een draaiende beweging één kant op, zonder te trekken. Of dit met de klok mee moet of tegen de klok in, daarover zijn de meningen verdeeld. Doet u gewoon wat u de gemakkelijkste draairichting vindt.

De meeste ziekten die teken kunnen overbrengen, komen in Nederland niet voor (wel al in Frankrijk of zuidelijker). Alle honden in Nederland hebben wel eens een teek, dus er is geen reden om hiermee direct naar een dierenarts te gaan. Er zijn vlooienmiddelen die ook tegen teken helpen; vooral als de hond meegaat op vakantie is het verstandig uw dierenarts hiernaar te vragen.

Als het verwijderen van de teek niet goed lukt (de kop zit nog in de huid), ga dan ook naar de dierenarts. Dit kan namelijk een pijnlijke ontsteking worden.


Veel gestelde vragen over dieren: GEHOORZAAMHEID


Moet je een huisdier echt opvoeden tot een ¨gehoorzaam¨ dier of moet je ze juist lekker hun gang laten gaan? En hoe ver moet je gaan? Alleen zorgen dat uw huisgenootje luistert of echt ¨africhten¨?

Het antwoord op die vragen hang natuurlijk af van het soort dier. Voor honden is gehoorzaamheid belangrijk omdat ze anders niet in het bos of een park los kunnen lopen i.v.m. met verkeer of lastigvallen van andere mensen. Voor katten is het moeilijker en of een reptiel echt gehoorzaam gemaakt kan worden is maar de vraag.


Moet je een hond opvoeden?
Een hond is een groepsdier met een diepverankerd sociaal gevoel. Als we de stamvader van de huishond, de wolf, even als voorbeeld nemen, zien we dat deze dieren in groepen leven. Zo'n groep wordt een roedel genoemd en iedere roedel heeft een leider. De leider is meestal een reu en deze voert de troep aan bij de jacht, toont de andere wolven in de roedel zijn suprematie en paart met de wolvinnen. De dieren zijn dus gewend aan en gevoeldig voor rangorde-structuren. Het is voor de hond heel belangrijk dat hij/zij in het huisgezin ook weer met die, vertrouwde, rangorde-structuren te maken krijgt. Daarom moet de hond opgevoed worden. Tijdens deze opvoeding moet het de hond duidelijk gemaakt worden dat alle mensen van het gezin een status hebben die hoger is dan die van de hond. Met die opvoeding moet al jong begonnen worden. Tijdens de opvoeding kan gebruik gemaak worden van de stem, het klappen in de handen of de slipketting om de hals van de hond. Eén van de strategisch belangrijkste ogenblikken om de hond zijn plaats in de rangorde aan te leren is tijdens de maaltijd. Trek daarom af en toe de voerbak eens bij hem weg. Grommen of agressief gedrag moet bestreft worden, want de eigenaar, als hogere in rang, bepaald wanneeren hoe lang er gegeten wordt. Als u met de training begint als het dier nog jong is en dat consequent volhoudt, zult u later weinig problemen met agressiviteit, niet aardig zijn voor kindere of nervositeit krijgen.

Kan ik een ander dier samen met mijn hond houden?
Aangezien een hond een sociaal gevoelig dier is, kan hij met vrijwel alle dieren samen gehouden worden. Het is belangrijk de hond op zo jong mogelijke leeftijd aan het andere dier te laten wennen. Waar het op aankomt, is het andere dier een plaats in de rangorde-structuur van de hond te geven. U moet daar als mens een aktieve rol in spelen, omdat u voor de hond althans, nu eenmaal roedelleider bent. Vooral bij potentiële prooidieren van de hond, als konijn, hamster of kip, moet u de eerste weken goed oppassen. Er moet nog op gewezen worden dat het ene ras sneller een ander dier accepteert dan het andere. Ook binnen de rassen zijn er individuele verschillen. Maar met een beetje gerichte aandacht ontstaat er vrijwel altijd een goede band tussen de hond en het andere dier.

Mijn hond blaft altijd zo lang als er iemand aan de deur is. Kan ik daar wat aan doen?
Het blaffen van de hond is een positieve gevoelsuiting, want hij wil op deze manier laten blijken dat hij de baas en het huis tegen indringers beschermd. De hond wil op deze manier iedere indringer ervan overtuigen dat ze met hem te maken krijgen als ze verkeerde plannen in hun hoofd hebben. Deze luidruchtige expressie valt onder het gedragscomplex dat wij ¨trouw¨ noemen. Een kort ogenblik lawaai maken, moet natuurlijk iedere hond toegestaan zijn. Veel mensen hebben juist een hond voor een meer of minder vergaande bewakingsfunktie, maar dan moet het ook afgelopen zijn. Honden die te lang doorblaffen, ook als de baas hen dat verbied, staan niet voldoende onder appèl. De status van de roedelleider, de baas dus, is onvoldoende sterk en daar moet iets aan gedaan worden. Het is in deze het verstandigst om een africhtigscursus te volgen. Geen cursus waar met behulp van kadaverdiscipline een slaafse knecht van de hond gemaakt wordt, maar een eenvoudige cursus waar de eerste aanzet wordt gegeven voor een wat betere band tussen hond en baas.
https://www.newfoundlander.eu/redhome.gif