Hoe kies ik een Pup
https://www.newfoundlander.eu/eerste_fotoOberon.JPG

Hoe kies ik nu een puppy?
overwegingen Wanneer u heeft besloten een hond aan te schaffen en uw voorkeur gaat uit naar een puppy, rijst de vraag hoe u het beste een puppy kunt kiezen. Hierbij zijn verschillende overwegingen van belang.


waar moet ik het puppy vandaan halen?
hoe oud moet het puppy zijn?
hoe kies ik het beste puppy?

Waar haal ik het puppy vandaan?
Een puppy kunt u op verschillende plaatsen verkrijgen. Een waarschuwing is wellicht op zijn plaats. Wanneer u gaat kijken naar een puppy - waar dan ook - is de kans groot dat u direct voor de bijl gaat en het puppy mee naar huis zal nemen. Een weldoordachte aanschaf kost echter veel tijd. Bedenk goed dat u jaren lang met de hond zal moeten leven.

de dierenwinkel 
Pups zijn altijd schattig om te zien en er bestaan nog steeds winkels waar pups in de etalage zitten te wachten op een nieuwe baas. Bedenk echter dat in de meeste gevallen niets over deze hondjes bekend is. Hoe het hondje eruit zal gaan zien, en hoe zijn karakter zal worden, zal een verrassing blijven. Ook de socialisatie van de pups (bijv. wennen aan mensen en geluiden van jongs af aan) zal waarschijnlijk te wensen over laten. Een dierenwinkel is dus niet zo'n juiste keuze.

de krant 
In de krant zijn diverse advertenties te vinden waar hondjes worden aangeboden. Wanneer het hier gaat om een fokker of liefhebber die een nestje aanbiedt dat met liefde en zorg is grootgebracht hoeft er geen probleem te zijn om eens een kijkje te nemen bij deze hondjes. Wanneer het gaat om iemand die veel verschillende rassen aanbiedt, moet men al oppassen dat het niet gaat om een broodfokker, iemand die de rassen fokt die momenteel in de mode zijn en weinig tijd besteed aan het grootbrengen van de hondjes. Wanneer iemand erg veel honden en pups heeft, is de kans groot dat de hondjes niet gesocialiseerd zijn, vatbaar(der) zijn voor ziekten en niet met zorg gefokt werden. Let bij advertenties dus goed op met wie men te doen heeft! Informeer eventueel bij de rasvereniging of de betreffende fokker is aangesloten. Een liefhebber die een nestje fokt kan ook een goede keuze zijn, mits de hondjes goed gesocialiseerd zijn.

de fokker 
Een fokker zal waarschijnlijk de hondjes met liefde grootbrengen en de ouders met zorg hebben uitgekozen opdat de beste eigenschappen worden doorgegeven aan de volgende generatie. De meeste fokkers zijn aangesloten bij een rasvereniging en zullen zich bij de fok zich moeten houden aan diverse eisen. Deze site bevat een sectie van de rasverenigingen. Sommige rasverenigingen stellen bijvoorbeeld als eis dat beide ouderdieren aan exterieur en karaktertesten worden onderworpen voordat gefokt mag worden. Ook kunnen er eisen gesteld worden aan het maximaal aantal nestjes dat een teefje mag krijgen. Een belangrijk voordeel kan zijn dat de meeste rasverenigingen tegenwoordig een soort koopcontract hebben ingevoerd, waarbij zowel aan de fokker als aan de koper eisen gesteld worden bij de koop. Bij een fokker wordt meestal op verantwoorde wijze gefokt, zodat meer zekerheid bestaat over het uiterlijk van de hondjes en het karakter. De fokkers zijn per ras te vinden in de fokkersectie. 

het asiel 
Ook bij het asiel zijn af en toe pups te krijgen. Niet alleen rasloze honden, ook rashonden kan men hier af en toe aantreffen. Informeer bij het asiel bij u in de buurt of zij misschien pups of jonge honden hebben. Laat u echter goed voorlichten over de voorgeschiedenis van deze honden. Het is van groot belang te weten wat er met deze hondjes is gebeurd de eerste paar weken van hun leven. Zoals reeds eerder gezegd is de inprenting tijdens de eerste levensfase van essentieel belang! 

Hoe oud moet het puppy zijn?
De meeste pups gaan bij de moeder weg wanneer zij 8 weken oud zijn. In ieder geval mogen hondjes bij een fokker niet weg voordat zij gechipped zijn. Tegenwoordig krijgen pups een chip ingeplaatst, waarmee dierenartsen en asiels gemakkelijk kunnen achterhalen om welk hondje het gaat. Het puppy heeft overigens geen last van deze chip. Let er dus op dat het puppy een chip heeft gekregen voordat hij of zij het nest verlaat. Een puppy mag gerust ouder dan 8 weken zijn en heel af en toe komt het voor dat pups het nest al bij 7 weken verlaten. Zeker wanneer het hondje later zal moeten werken (schapenwerk, blindengeleidehond), komt het vaak voor dat hondjes al op jonge leeftijd het nest verlaten, juist vanwege de belangrijke eerste fase waarin veel geleerd kan worden. Wanneer het hondje ouder is dan 8 weken dient u goed op te letten hoe het dier gehuisvest is. Wanneer het hondje ergens achteraf in een schuur of kennel zit, dan is de kans groot dat het weinig impulsen van buiten heeft gehad. Juist in de eerste weken van zijn puppyleven is inprenting erg belangrijk. Een hondje dat geen andere honden, mensen, kinderen of geluiden heeft opgevangen zou bang kunnen zijn en moeite hebben zich te ontwikkelen tot een normale huishond. Wanneer het puppy binnen opgroeit, en deel uitmaakt van de roedel zal het geen bezwaar zijn wanneer het hondje iets ouder is. 


Bij de keuze van het beste puppy moet men letten op enkele belangrijke zaken. 

gezondheidstoestand
De pups moeten er allemaal gezond uitzien. De vachten moeten glanzen, de ogen en oren moeten schoon zijn en er moeten geen parasieten in de vacht voorkomen. Let op de ontlasting van de puppies. Deze moet er stevig en bruin van kleur uitzien. Waterige ontlasting is geen goed teken. De puppies moeten levendig zijn en niet hangerig. Vraag bij de fokker om de inentingspapieren. Als het goed is zijn de hondjes ingeent en ontwormd. Wanneer er in het ras bepaalde erfelijke ziekten voorkomen (bijvoorbeeld HD, een heupafwijking, of PRA, een oogafwijking) is het raadzaam de fokker te vragen naar bewijzen dat ouderdieren zijn getest op deze afwijkingen. Vraag hierom! 

het gedrag
De pups moeten vrolijk zijn en nieuwgierig. Wanneer de hondjes niet alert reageren op hun omgeving is er waarschijnlijk iets aan de hand met het nest. De pups moeten niet overdreven schrikachtig reageren op vreemde geluiden. Klap bijvoorbeeld eens in uw handen en kijk hoe de hondjes reageren. Niet altijd is het hondje dat het eerste naar u toe komt de beste keuze. De pup moet qua karakter ook bij u passen. Observeer bijvoorbeeld eens hoe het gedrag onderling is. Welk hondje lijkt dominant? Welk hondje is het meeste op mensen gericht? Overleg goed met de fokker en luister naar zijn advies! Binnenkort zal hier ook een puppytest worden opgenomen. Hiermee kunt u beter inschatten welk karakter het puppy heeft en of het hondje bij u zal passen. 


huisvesting van de pups
Kijk goed hoe de pups gehuisvest zijn. Ziet het er schoon uit? Krijgen de pups genoeg impulsen van buiten? Wanneer de pups achteraf in de schuur zitten is het wellicht verstandiger om verder te zoeken naar een ander puppy. Kijk ook eens hoe de ouderdieren gehuisvest zijn. Vraag de fokker hoe lang de moeder bij de pups is geweest. In een ideale situatie zijn de pups binnen grootgebracht en is de moeder lang bij de pups gebleven. Wellicht zijn er meerdere honden bij de fokker en hebben de pups al kennis gemaakt met deze andere honden. Dit is gunstig, want honden zullen elkaar binnen de roedel corrigeren voor ongewenst gedrag. Dit kan van pas komen bij het latere leerproces waar u en de pup doorheen zullen moeten. 

de ouderdieren
Heel belangrijk zijn de ouderdieren. Meestal is alleen de moeder bij de fokker aanwezig. Wanneer u de gelegenheid heeft, is het nuttig om ook de vaderhond te gaan bekijken. Let goed op het gedrag van de moeder. Is zij open? Laat zij het toe dat u de pups aanraakt? Wanneer zij bang of zelfs agressief is is de kans groot dat de pups dit gedrag overnemen. De moederhond heeft grote invloed op het gedrag van de pups, omdat zij veel van haar gedrag zullen imiteren. Let ook op het exterieur van de moeder. Bevalt het uiterlijk? Het is helaas niet mogelijk om te zeggen hoe de pups er precies uit gaan zien, maar de vader en moederhond geven beiden eigenschappen mee die later in de pups terug te vinden zijn. Wanneer de ouderdieren u niet aanstaan is de kans groot dat het puppy later voor u een teleurstelling zal zijn. Kijk dan liever uit naar een ander nestje, van andere ouderdieren. 


de fokker
Belangrijk is ook hoe de fokker met de hondjes is omgegaan. Kijk goed hoe de fokker de hondjes oppakt, en hoe hij of zij over ze praat. Vraag wat de fokker al met de hondjes heeft gedaan. Het is bijvoorbeeld van belang of de fokker al met de pups op stap is gegaan. Als de fokker met de hondjes in de auto heeft gereden is dat erg prettig. De pups hebben dan weer nieuwe impulsen gekregen en nieuwe ervaringen opgedaan. Hebben de pups al een halsbandje om? Zijn ze al buiten geweest? Stel deze vragen om een idee te krijgen in hoeverre de fokker reeds een begin heeft gemaakt met de socialisering van de hondjes. Vraag tot slot naar de registratie papieren van de hondjes. Wanneer de pups een stamboom hebben is het normaal dat de stamboom later wordt toegestuurd. Dit kan enige maanden op zich laten wachten. Vraag echter gerust naar de stamboom van de moederhond! 


Conclusie
Pups zijn altijd vertederend, maar een aanschaf moet weloverwogen gebeuren. Wanneer u heeft besloten dat u een pup wilt hebben, en al weet welk ras u wilt is het van belang te zoeken naar iemand die verantwoord hondjes fokt. Het belangrijkste waar u op moet letten zijn de omstandigheden waarin de hondjes opgroeien. Gedrag later wordt in de eerste plaats bepaald door de inprenting gedurende de eerste levensfase. Laat u goed voorlichten en luister naar de verhalen van de fokker. Hij kent de hondjes het beste!

https://www.newfoundlander.eu/redhome.gif